Ads 468x60px

Pages

Diós csiga

19.
HOZZÁVALÓK:
40 dkg liszt,
32 dkg margarin,
2 dl tej,
2 dkg élesztő,
2 tojássárgája,
4 dkg porcukor,
csipetnyi só,
a nyújtáshoz liszt,
a töltelékhez 10-10 dkg dió meg porcukor,
késhegynyi őrölt fahéj.

ELKÉSZÍTÉS:
8 dkg lisztet 25 dkg margarinnal összegyúrunk, téglalapalakúra formáljuk, és hűtőszekrényben pihentetjük. A tejet meglangyosítjuk, a porcukrot hozzáadjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd 1-2 evőkanál lisztet is belekeverve 15 perc alatt felfuttatjuk. Utána ezt a kovászt a maradék liszttel és margarinnal, meg a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, közepesen kemény tésztává dolgozzuk. Langyos helyen, letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. A lisztes margarint a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk és hűtőszekrényben 15-20 percig pihentetjük. Utána belisztezett deszkán téglalapalakúra nyújtjuk, és szimplán hajtogatjuk, azaz gondolatban 3 részre osztjuk, az egyik (egyharmadnyi) oldalát középre hajtjuk, majd a tészta másik oldalát ráborítjuk. Az előzőekhez hasonlóan 20 percig pihentetjük, azután a dupla hajtogatás következik. A tésztát 90 fokkal elfordítva deszkára tesszük, kinyújtjuk és gondolatban 4 részre osztjuk. 1-1 negyedet középre hajtunk, majd a tésztát találkozásánál mégegyszer egymásra borítjuk, 20 percnyi pihentetés után újra duplán hajtjuk, majd fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük, a tésztára hintjük, felgöngyöljük, majd ujjnyi vastagon felszeleteljük és a csigákat sütőlemezre rakosgatjuk. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése