Ads 468x60px

Pages

Debreceni béles

108.
HOZZÁVALÓK:
1,5 kg liszt,
1 l tejföl,
1 kávéskanál só,
2 tojás,
1/2 kg zsír,
hámozott mandula,
mazsola,
cukor.

ELKÉSZÍTÉS:
Készíts következő tésztát 1 kg lisztből. Csináljunk a közepébe lyukat, öntsünk e lyukba 1 liter jó tejfölt, 1 kávéskanál sót és 2 egész tojást; ezeket gyúrjuk jól össze kissé puha tésztának, liszteljük meg jól a deszkát és arra tegyük a tésztát, sodrófával nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagságra. Tegyünk a kinyújtott tészta közepére 1/2 kg zsírt és 1/2 kg lisztet, ezeket ott a tésztán egyenlítsük egészen össze és egyenlő vastagon kenjük be a lisztes zsírral az egész kinyújtott tésztát, hajtogassuk össze négyrétbe, mint az írósvajas tésztát. Hagyjuk 10 percig úgy összehajtogatva pihenni, akkor nyújtsuk újra el ujjnyi vastagra, hajtsuk megint össze; ezt ismételjük háromszor. Végül nyújtsuk ki 1/2 ujjnyi vastagságra és akkor vagdaljuk araszos nagyságú, négyszögű kockákba. Minden kocka közepébe tegyünk 1 kanálnyi tölteléket, hámozott összetört mandulából, mazsolából és cukorból keverve. Adhatunk befőtt gyümölcsízet is e tésztába, de ez nem olyan ajánlatos, mert a tésztát összeáztatja s ezért megszívósítja. Ha e tölteléket minden egyes kockatésztába beleraktuk, mind a négy szögletét szorosan fogjuk össze, ujjunkkal nyomjuk meg és a tenyerünkkel lapítsuk jól az egész tésztát, hogy a töltelék sehol se lássék ki belőle. A tésztákat azután egy tepszibe egymás mellé rakjuk és egy zsírba mártott tollal kenjük meg felül mind. Gyors tűznél, sütőben süssük meg szép halványbarnára. Ez a béles több napig is jó marad és hidegen úgy, mint melegítve asztalra adható.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése