Ads 468x60px

Pages

Cseresznyés lepény I.

185.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
30 dkg liszt,
1 kiskanál sütőpor,
12 dkg vaj, vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 dl tejföl,
1 evőkanál 10 százalékos ecet,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
1 kg cseresznye,
15 dkg cukor,
1-1 kiskanál őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
a tészta nyújtásához: egy kevés liszt,
a tepsi kikenéséhez: diónyi margarin.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet, sütőport összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. 1 tojással, cukorral, tejföllel, ecettel, csipetnyi sóval összegyúrjuk, és hűtőben legalább 1 órát-még jobb, ha egy éjjelen át -pihentetjük. A megmosott, megszárított cseresznyét kimagozzuk. A cukorral összekeverjük, és állni hagyjuk addig, amíg levet enged. Ezután kinyomkodjuk, majd a gyümölcshúst fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük. A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk és kétharmadát a kikent tepsibe fektetjük. Morzsával meghintjük, és a cseresznyét ráterítjük. A maradék tésztát derelyevágóval csíkokra szabjuk, a sütemény tetejét berácsozzuk vele.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése