Ads 468x60px

Pages

Zserbó szelet

178.
Vaskóné Erzsike receptje
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg cukor,
20 dkg margarin, vagy 15 dkg zsír,
1 dl tej,
1 dkg élesztő,
1 kávéskanál sütőpor,
pici só,
a töltelékhez:
15 dkg darált dió,
15 dkg cukor,
25 dkg sárgabarack lekvár,
a bevonathoz:
2 evőkanál kakaó,
2 evőkanál cukor,
3 dkg vaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, cukrot, a tojást, a sót, a mokkáskanál sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot lekvárral megkenjük és meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük és töltjük meg. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékletnél a tepsiben kelesztjük egy óráig. Tetejét megszurkáljuk, és lassan sütjük, míg a teteje egyenletesen világos pirosra nem sül. A megsült tésztát miután kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.
A csokoládémáz készítése egyszerűen: 2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál kristálycukrot, 2 evőkanál vízzel simára keverünk és tűzön nagyon sűrűre főzünk. A tűzről levéve beledobunk 3 dkg vajat, és addig keverjük míg a vaj el nem olvad. Azonnal a tésztára öntjük és hagyjuk megdermedni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése