Ads 468x60px

Pages

Mákos-lekváros táska

271.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
csipetnyi só,
25 dkg langyos margarin,
50 dkg tehéntúró,
3 tojás,
2 evőkanál tejföl,
15 dkg darált mák,
10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 dl tejszín,
2 evőkanál savanykás lekvár,
a tepsihez vaj, vagy margarin,
a nyújtáshoz és a szaggatáshoz liszt,
a szóráshoz fahéjas porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A margarint kis kockákra vágjuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Krumplinyomón keresztül áttörjük és hozzáadjuk a tehéntúrót, 2 tojás sárgáját és a tejfölt, ugyancsak gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliával letakarjuk és fél órára vagy 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. A darált mákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejszint, a lekvárt és a maradék 1 tojássárgáját, összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtepsit kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 2 mm vékonyságúra és lisztbe mártogatott 8-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral 20-24 korongot szúrunk ki belőle. A korongok szélét megkenjük tojásfehérjével, mindegyikük közepébe 1 kávéskanálnyi tölteléket halmozunk, félbe hajtjuk, a széleket összenyomkodjuk. A tésztahulladékot összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, töltjük stb. A tepsibe rakosgatjuk, tetejüket megkenjük tojásfehérjével és a forró sütőben 25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor a tetejét megszórjuk a fahéjas porcukorral.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése