Ads 468x60px

Pages

Lekváros derelye

397.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
2 egész tojás,
1 mokkáskanál só,
a töltelékhez:
30 dkg kemény sárgabarackdzsem vagy lekvár,
1 tojásfehérje,
a tetejére:
10 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg porcukor,
fahéj.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a tojásokkal összegyúrva nagyon vékony nagy lappá nyújtjuk. A tésztalapot gondolatban megfelezzük. Az egyik felére a kiskanál segítségével mogyorónyi halmokat rakunk a lekvárból 5 cm távolságra egymástól. A lekvárhalmok közeit felvert tojásfehérjével bekenjük, majd a tészta lekvár nélküli részét ráhajtjuk a lekváros részre. A kidudorodó halmok közeire rányomkodjuk a felső tésztaréteget, amit a tojásfehérje összefog, így a lekvár nem fog kifolyni. A derelyemetszőt lisztbe mártjuk, és egyforma kis négyzeteket vágunk, úgy hogy mindegyikben legyen lekvár. Sós vizet forralunk, amelybe nagyon óvatosan apránként beleengedve kifőzzük a derelyéket. A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd a derelyéket egyenként beleforgatva tálra rakjuk. A tetejére fahéjas cukrot szórunk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése