Ads 468x60px

Pages

Kígyórétes

462.
HOZZÁVALÓK:
2 dkg élesztő,
1 dl tej,
2 evőkanál + 1 kávéskanál cukor,
25 dkg vaj, vagy margarin,
1 tojás,
1 tojássárgája,
50 dkg liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
2 dkg élesztőt, 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk. 25 dkg vajat vagy margarint jó habosra keverünk, majd hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, egy csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, és végül 50 dkg lisztet. Deszkán könnyedén összegyúrjuk, és 4 cipóra osztjuk. A cipókat henger alakúra sodorjuk, és kb. 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat nyújtunk belőlük. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben bevagdaljuk. A sima közepét darával vagy finom morzsával megszórjuk, és ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és jó meleg sütőben gyorsan megsütjük. Mint általában a rétest, ferdén szeletelve vágjuk. Megcukrozzuk, frissen tálaljuk.
A töltelék(ek) elkészítése:
Almás: 1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve, cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk meg morzsával.
Túrós: 30 dkg túrót összekeverünk 1 evőkanál tejföllel, 1 tojással, 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál darával, reszelt citromhéjjal, vaníliáscukorral, 5 dkg mazsolával. A tésztát darával hintjük meg, erre kerül a túró töltelék.
Diós: 15 dkg dió, 10 dkg cukor, 2-3 kanál tej. A darált diót a cukorral elvegyítjük, és a rétesre szórjuk.
Mákos: 15 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, citromhéj, vaníliáscukor.
Rizses: 10 dkg riszt tejben megfőzünk, 2 kanál cukorral, 1 csomag vaníliáscukorral ízesítjük. Kihűlve kenjük a tésztára. Készíthetjük a rizstölteléket úgy is, hogy a kihűlt tejberizshez adunk 2 tojássárgáját, 3 dkg vajat, a tojások keményre felvert habját, és pár dkg mazsolát.
Káposztás: 80 dkg fehér káposztát legyalulunk vagy lereszelünk. Gyengén megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. 5 dkg zsírt megforrósítunk, a káposztát először fedő alatt, nagyon kevés víz hozzáadásával pároljuk, majd amikor félig megpuhult, fedő nélkül sárgára pirítjuk. Ízlés szerint sóval, borssal vagy cukorral ízesítjük. A káposztás rétest cukrozás nélkül, forrón tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése