Ads 468x60px

Pages

Császárkuglóf

514.
HOZZÁVALÓK:
10,5 dkg írósvaj,
6 tojássárgája,
1 evőkanál cukor,
25 gramm élesztő,
2 dl tejszín,
8 dkg mandula,
8 dkg porcukor,
késhegynyi fahéj,
10,5 dkg mazsola.

ELKÉSZÍTÉS:
Miután 10,5 dkg írós vajat habosra vertél, 6 tojássárgáját egyenkint hozzákevertél, tégy kevés sót, 1 kanál cukrot, 25 gramm tejben lágyított élesztőt, 2 dl langy tejszínt egy bögrébe, melyben jól összevegyíttetvén, mindaddig pihentessék, míg az írósvaj a tojással összehabartatott és az élesztő emelkedni kezd; ezután szűressék meg, és lassankint az írósvajjal habartassék össze, ezután tégy hozzá annyi lisztet, hogy belőle híg tészta legyen, de mely folyékony még se, csak mint egy fánktészta legyen; már most, ha addig kevertetett, hogy a kanálról önként lefoszlik, és miután még egy kissé habartatott, födessék be és meleg helyen hagyassék kelni. Ezalatt 8 dkg mandola egy kendővel törülgettessék le, mire mire megtörendő hártyástól és ezután ugyanennyi tört cukorral, kis késhegynyi tört fahéjjal és 10,5 dkg aprított mazsolával vegyíttessék össze. Ha tehát már most a tészta kissé kelni kezdett, a minta kenessék meg írósvajjal és a tésztának fele töltessék bele, már most ezt egy lisztbe mártott kanállal kell szép egyenlő simára nyomkodni, azután mandolával és tört cukorral meghintendő, mire azután a mazsola jő; már most öntsük erre a tésztánk másik felét, és ha meleg helyre pihenni tettük, és itt kellőleg megkelt, folytonos gyenge tűznél süssük meg, azután egy szitára borítandó, és melegen, tört cukorral gazdagon meghintendő.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése