Ads 468x60px

Pages

Badacsonyi szőlőtorta

592.
HOZZÁVALÓK:
a tortalaphoz:
25 dkg porcukor,
25 dkg liszt,
14 dkg margarin,
4 tojás,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
a töltelékhez:
4 dl vaníliakrém,
1 nagy fürt szőlőskertek királynője,
1 nagy fürt hamburgi muskotályszőlő,
a borkocsonyához:
2 dl Badacsonyi muskotály,
2 dl víz,
2 evőkanál cukor,
1-2 dkg zselatin,
1 tojásfehérje,
1/2 citrom reszelt héja.

ELKÉSZÍTÉS:
A margarint a porcukorral keverjük ki habosra, majd egyenként keverjük bele a tojásokat, és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A tésztát kikent, lapos tortaformába töltjük, elsimítjuk, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Miután kissé kihűlt borítsuk egy kerek tálra.
A külön elkészített vaníliakrémmel kenjük meg a torta tetejét. A leszemezett szőlőt váltakozva rakjuk sorba a krém tetején. A félig kész tortát tegyük hűtőbe.
A borkocsonyához a tojásfehérjét gyengén verjük fel, öntsük hozzá a bort, a vizet, tegyük bele a cukrot, a zselatint, a citromhéjat, és folyamatos kevergetés közben forraljuk fel. Miután felforrt vegyük le a tűzről, és letakarva pihentessük 15 percet. Ezután szűrjük át finom szűrőn, és hagyjuk megkocsonyásodni.
A jól lehűtött tortát vegyük ki a hűtőből, és a még folyós, de már hideg borkocsonyát öntsük be a szőlőszemek közötti hézagokba, majd a tortát tegyük ismét a hűtőbe, hogy a kocsonya rádermedjen.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése