Ads 468x60px

Pages

Kálvinista mennyország

785.
Szalontay Zoltánné receptje
HOZZÁVALÓK:
a piskótához:
12 evőkanál finomliszt,
6 evőkanál cukor,
6 tojás,
1/2 dl étolaj,
2 evőkanál darált dió,
1 csomag sütőpor,
az öntethez:
2 dl tejszín,
3 cl fehér rum,
a krémhez:
5 tojássárgája,
2 dl tejszín,
4 szelet mogyorós csokoládé,
1 tábla étcsokoládé,
6-8 db kimagozott datolya, vagy apróra vágott aszalt körte,
4 evőkanál porcukor,
a habhoz:
5 tojásfehérje,
2 evőkanál porcukor,
2 evőkanál baracklekvár.

ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjük habbá a cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat. Ezekkel is verjük még egy kicsit, majd fokozatosan keverjük bele a sütőporral elegyített lisztet, az étolajat, és a diót. Öntsük vajjal kikent, sütőpapírral bélelt sütőbe a masszát. Előmelegített sütőben, takaréklángon süssük. 1/4 óráig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert különben a tészta összeesik. Miután a tészta megsült, 5-6 percig hagyjuk a nyitott ajtónál a sütőben. Kihűlés után kockázzuk apróra és tegyük egy keverőtálba.
Az öntethez elegyítsük a rumot a tejszínhez, és locsoljuk meg vele a kockákra vágott piskótát. Egy nagyobb, kerek formájú tálat vajazzunk ki, és halmozzuk a közepére az öntettel meglocsolt piskótát.
A krém lekészítéséhez reszeljük le a mogyorós csokoládét, és adjuk hozzá tojássárgájával elkevert tejszínhez. Tegyük bele a porcukrot, és habüstben, gőz fölött keverjük sűrű krémmé. Amikor langyosra hűlt, keverjük bele az apró darabokra vágott étcsokoládét, és a datolyát, majd öntsük rá a piskóta halomra.
Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a cukorral. Keverjük bele a baracklekvárt, és halmozzuk rá a krémmel leöntött piskótára. A sütőben addig süssük, amíg a hab pirosas-barna színt kap.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése