Ads 468x60px

Pages

Szegedi fánk

789.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
só,
2 dl tej,
15 dkg vaj,
8 tojássárgája,
4 dkg porcukor,
baracklekvár.

ELKÉSZÍTÉS:
Meleg helyen állott 1 kg lisztnek a harmadát tegyük deszkára. Azután 5 dkg élesztővel, egy pici sóval, 1 dl langyos tejjel verjük a rétestésztánál kissé gyöngébbre. Miután jól kidolgoztuk, hagyjuk a deszkán kelni.
A liszt többi részét keverjük össze az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat, a porcukrot, egy kevés sót, és 1 dl tejet. Gyúrjuk össze, és közben kanalanként keverjük hozzá a már megkelt tésztát, és ezzel dolgozzuk ki megint alaposan. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, szúrjuk ki közepes méretű fánk kiszúróval, és meleg ruha alatt kelesszük tovább. Bő forró zsírban, fedő alatt süssük, de csak az egyik felét, a másik felét fedő nélkül süssük. A zsírba úgy tegyük a tésztát, hogy a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön bele. Ne süssük nagyon erős tűznél, mert úgy nem sül át. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése