854.








HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
20 dkg liszt,
13 dkg margarin,
6 dkg cukor,
2 csomag vaníliáscukor,
2 tojássárgája,
késhegynyi sütőpor,
a töltelékhez:
1/2 kg félzsíros túró,
1 tojás + 2 tojásfehérje,
1 csomag vaníliás pudingpor,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só,
15 dkg cukor,
3 dkg vaj, vagy margarin,
mazsola (ízlés szerint),
2 csomag vaníliáscukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókból tésztát (ez könnyű linzer tészta) gyúrunk, deszkán kinyújtjuk és a 29 cm átmérőjű kikent, zsemlemorzsával beszórt (az egészet kell, az oldalát is, nemcsak az alját) gyümölcstorta formába rakjuk. Villával megszurkáljuk és a jó meleg sütőben kb. 10 percig sütjük, utána kivesszük.
A töltelékhez a hozzávalókat jó alaposan keverjük össze, öntsük a tésztára és tegyük vissza a sütőbe. Ha a teteje elkezd itt-ott barnulni, akkor jó a sütemény. Maximum 25 perc a sütési idő gázsütővel. Ha kész, kivesszük és először a formában hagyva hagyjuk kicsit hűlni, konyharuhával letakarjuk és annak tetejére nylont, vagy alufóliát terítünk. Azt időnként forgatjuk, hogy a nedvesség elpárologjon. Mire legközelebb megfordítjuk, megszárad a vizes oldal. Még langyosan tálra tesszük. Hogy ne törjön szét, a trükk a következő: Ahogy le van takarva a fent leírt módon, egy nagyméretű fonott lábas-alátétet teszünk rá és az egészet megfordítjuk, a deszkára tesszük. A sütőformát könnyedén le lehet róla így venni. A tálat, amire tenni akarjuk, ráborítjuk, a lábas-alátét alá nyúlunk, majd megfordítjuk. SOHA nem tartjuk betakaratlanul, csak ha már langyos, tiszta, száraz konyharuhára cseréljük a nedveset, és ugyanúgy hagyunk rajta nylont, vagy fóliát is. Így napokig friss marad, nem szárad ki és nem kell hűtőbe tenni (kivéve, ha 30 fokos meleg van). Fogyasztáskor a tetejére tejszínhabot is lehet tenni. Megmelegítve, vanília fagyival is nagyon finom.
Add a Startlaphoz
Címkék: , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése