Ads 468x60px

Pages

Bacchus-fánk

889.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg vaj,
25 dkg liszt,
csipetnyi só,
citromlé,
a kenéshez:
1 tojás,
a töltelékhez:
2 dl fehérbor,
20 dkg marcipán,
2 dl tejszín,
7 dkg porcukor,
a tetejére:
20 dkg baracklekvár,
3 dl tejszín,
5 dkg porcukor,
50 dkg szőlő.

ELKÉSZÍTÉS:
Hűtsünk le 20 dkg vajat, majd dolgozzuk össze 5 dkg liszttel. Téglalap alakúra formálva, tartsuk hideg helyen. Közben 20 dkg lisztből, 5 dkg vajból, kevés langyos vízzel, csipetnyi sóval, és néhány csepp citromlével készítsünk közepes keménységű tésztát. Dolgozzuk ki nagyon alaposan, amíg a tészta az ujjainkról és a deszkáról elválik, és kissé hólyagos lesz. Alakítsuk kerek cipó formájúra, és a tetejét kenjük meg kevés zsírral. Előmelegített lábossal letakarva 20-25 percig pihentessük. Ezután lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk ki, hogy a közepébe helyezve a liszttel eldolgozott vajat, mind a 4 oldalát rá tudjuk hajtani. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságban téglalap alakúra. Egy szimpla, majd egy dupla, végül újra egy szimpla hajtogatás következik. Mindegyik után 20 percig hideg helyen pihentessük a tésztát. Szimpla hajtáskor a téglalap alakú tésztát képzeletben osszuk 3 egyenlő részre. Dupla hajtogatásnál a tészta jobb és bal oldalát úgy hajtjuk be, hogy azok a tészta közepéig érjenek, majd ott újra behajtva, végeredményben négyrétű tésztát kapunk. Hajtogatás után a tésztát mindig hosszában nyújtsuk ki. Hajtogatás és nyújtás közben mindig csak annyi lisztet használjunk a szóráshoz, hogy a tészta ne ragadjon le.
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után a tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, majd egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat. Kenjük meg tojással, és mindegyikre még egy-egy olyan karikát helyezünk, melyeket ugyanazzal a szaggatóval szúrtunk ki, de a közepét egy kisebb kiszúróval eltávolítottuk. Tegyük tepsibe, kenjük meg újból tojással úgy, hogy az a tészta oldalán ne folyjon le. Amint ezzel kész vagyunk, azonnal tegyük sütőbe. A forró sütőben a tésztát először éppen csak megsütjük, majd megtöltjük, és csak ezt követően süssük szép pirosra.
A töltelékhez daraboljuk bele a borba a marcipánt, és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Miután kihűlt vegyítsük el cukrozott tejszínhabbal. Ha a tészta megsült, nyomkodjuk be a közepét, hogy a töltelék számára helyet nyerjünk. Töltsük be a marcipános krémet, majd ezzel süssük készre a tésztát. A tetejét kenjük be baracklekvárral. Ha kihűlt spricceljük fel cukrozott tejszínhabbal, és díszítsük szőlőszemekkel.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése