Ads 468x60px

Pages

Mandulás tejgombócok

879.
Piros Christa receptje
HOZZÁVALÓK:
1,75 l tej,
1 citrom,
10 dkg cukor,
1 mandulaaroma.

ELKÉSZÍTÉS:
Forraljunk fel 1 l tejet, és csavarjuk bele a citrom levét. Az így keletkezett túrót csöpögtessük le, és kendőbe kötve csavarjuk ki belőle teljesen a savót. Ezután kézzel gyúrjuk addig, amíg teljesen homogén, zsíros tapintásúvá nem válik (kb. 10 perc). Ha nem elég zsíros a tej, akkor gyúrjunk hozzá egy kevés vajat. Ezután vegyünk a túróból egy nagyobb csipetet, és nyomkodjuk össze az ujjainkkal olyan szorosan, mintha ki akarnánk préselni belőle a zsírt. Formáljunk belőle 2 cm átmérőjű gombócokat. Forraljunk vizet egy nagy lábosban, majd a lángot nagyon kicsire állítva, tegyünk a vízbe 4-5 gombócot. Főzzük addig, míg lukacsossá válik, és a kétszeresére növekedik. Közben a másik lábosban forraljuk fel a maradék tejet a cukorral, és öntsük bele a mandulaaromát. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal emeljük át a mandulás tejbe, és hűtsük 3-4 órára jégbe. Ezalatt a szivacsos tejgombóc megszívja magát a mandulás tejjel, és átveszi annak zöld színét.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése