Ads 468x60px

Pages

Tiszai meggykrémes

890.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1/2 dl fehérbor,
1 tojás,
késhegynyi szódabikarbóna,
a krémhez:
3 dl tej,
20 dkg cukor,
10 dkg csokoládé,
3 tojássárgája,
5 dkg kakaó,
6 dkg liszt,
30 dkg vaj,
3 cl rum,
50 dkg meggy.

ELKÉSZÍTÉS:
Képezzünk a liszt közepébe egy kis fészket, és tegyük bele a vajat, a cukrot, a bort, a tojást, és a szódabikarbónát. Gyúrjuk össze alaposan, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra. Tortakarikával szúrjuk ki, a visszamaradt tésztából, a kör alakúra kiszúrt tészta szélére tegyünk kb. 1 centis peremet. Közepesen meleg, előmelegített sütőben süssük.
A krémhez főzzük fel a tejet 5 dkg cukorral. Közben egy külön edényben olvasszuk fel a csokoládét, ismét egy másik edényben keverjük ki habosra a tojássárgákat 15 dkg cukorral, adjuk hozzá a kakaót, és a lisztet, majd keverjük ki az egészet teljesen simára. Öntsük hozzá az olvasztott csokoládét, keverjük el alaposan, majd vékony sugárban, habverővel történő gyors keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű krémet. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne forrjon fel, mert a tojás összefutna benne. Miután kissé lehűlt, a lágy vajat habverővel keverjük simára benne, és végül ízesítsük rummal. A megsült linzertésztát töltsük meg a krémmel, a tetejét rakjuk ki kimagozott friss meggyel, vagy befőttel. Hűtőszekrényben fagyasszuk ki, és úgy vágjuk fel, mint egy tortát.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése