Ads 468x60px

Pages

Tepsifánk

933.
HOZZÁVALÓK:
5 dl tej,
2 dkg cukor,
3 dkg élesztő,
56 dkg liszt,
6 dkg porcukor,
5 tojássárgája,
1,3 dl rum,
8 dkg vaj,
50 dkg zsír,
30 dkg baracklekvár,
5 dkg vaníliáscukor,
15 dkg dió.

ELKÉSZÍTÉS:
2 dl tejben kevés cukorral kelesszük meg az élesztőt langyos helyen. Közben keverjük ki alaposan a porcukrot a tojások sárgájával. 50 dkg liszt közepébe formáljunk kis fészket, tegyük bele az élesztőt, a kikevert tojássárgákat. Ízesítsük 3 cl rummal, és annyi (kb. 3 dl) langyos tejet keverjünk bele, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan egy fakanállal, közben apránként adagoljuk hozzá a langyosra felolvasztott vajat. A tésztát addig dolgozzuk, míg kissé hólyagos lesz, és az edény falától elválik. Ezután ruhával letakarva, langyos helyen kelesszük, majd borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Lisztbe mártott kiszúróval szaggassuk ki, és ruhával letakarva ismét kelesszük. A fánkokat középen kissé benyomva, egyenként bő, forró zsírban fedő alatt sütjük. Ha a fánkok egyik oldala szép pirosra sült, akkor fordítsuk meg. Ne süssük erős lángon, mert a közepe nyers maradhat. Ne zsúfoljunk sokat az edénybe, hogy legyen elég helye megdagadni. A megsült fánkokat csepegtessük le a zsírtól, és körben kenjük meg a felhígított baracklekvárral, majd hempergessük vaníliáscukorral elkevert darált dióba és locsoljuk meg rummal.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése