Ads 468x60px

Pages

Császár rétes

967.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
2 tojássárgája,
kevés só,
néhány csepp ecet,
20 dkg vaj,
30 dkg cukor,
8 tojás, 3 dl tejföl,
10 dkg búzadara,
2 dkg vaníliáscukor,
10 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg porcukor
a csokoládémártáshoz:
5 dl tej,
25 dkg cukor,
1/2 rúd vanília,
15 dkg csokoládé,
5 tojássárgája,
5 dkg kakaó,
2 dkg liszt,
2 dl tejszín.
3 cl rum.

ELKÉSZÍTÉS:
Szitáljuk meg gyúródeszkára a magas sikértartalmú lisztet, és tegyünk a közepébe egy kevés zsírt. Adjuk hozzá a tojássárgákat, egy csipetnyi sót, néhány csepp ecetet és annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan, míg a tészta az edénytől elválik, és kissé hólyagos lesz. Osszuk kétfelé a tésztát, és a két részt egyenként dolgozzuk ki jól újból. Alakítsuk kerek cipóformájúvá, és a tetejüket kenjük meg zsírral. Előmelegített lábassal letakarva 20-25 percig pihentessük.
A kellően pihentetett tésztát helyezzük liszttel meghintett abroszra, és a cipó alá nyúlva, mindkét kézfejünkkel kezdjük nyújtogatni. Ezután lisztbe mártott kézzel óvatosan alányúlva egyenletesen, előbb az egyik, majd a másik oldalról az asztal szélén túl húzzuk ki a tésztát. A vastag szélét körben tépjük le róla. A cipó kinyújtásából nyert széleket később gyúrjuk össze, pihentessük, és azt is nyújtsuk ki. A kinyújtott tésztát rövid ideig hagyjuk szikkadni, majd locsoljuk meg olvasztott zsírral. A töltelék természete szerint, azt vagy az asztal egyik hosszában a tészta szélén egy hosszú csíkban rendezzük el, vagy egyenletesen szétterítjük a teljes felületen. Ezután az asztal hosszabbik oldala elé állva jobbról-balról felhajtjuk az asztalról lelógó tésztát, majd magunk előtt megfogva az abrosz két végét, azt megemelve és magunk felé húzva a betöltött rétest egyenletes, rúd alakú tekercsbe göngyöljük fel. Ezt vágjuk olyan hosszú darabokra, hogy a kizsírozott tepsibe elférjen. A tetejét kenjük meg egy kenőtoll segítségével zsírral, és nem túl forró sütőben süssük. Miután elkészült, rézsútosan kb. 20 darabra vágjuk fel.
A töltelék elkészítéséhez keverjük habosra a vajat a cukorral, és a tojássárgákkal, majd adjuk hozzá a tejfölt, a búzadarát, és a vaníliáscukrot, és mindezeket dolgozzuk össze alaposan. Keverjük hozzá a tojások keményre vert habját. Mielőtt a tölteléket a kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslap szélére egy csíkban elrendeznénk, szórjuk meg a tésztát szitált zsemlemorzsával, hogy a rétes sütés közben ne ázzon el. A szép ropogósra megsült rétest kevés porcukorral meghintve, külön tálalt csokoládémártással adjuk fel.
A csokoládémártáshoz tegyük fel főni a tejet 5 dkg cukorral, és a vaníliával. Közben egy külön edényben olvasszuk meg a csokoládét. Ismét egy másik edényben keverjük ki habosra a tojássárgákat 20 dkg cukorral, adjuk hozzá a kakaóport, egy kevés lisztet, majd keverjük teljesen simára. Öntsük hozzá a felolvasztott csokoládét, ezt is keverjük el benne jól, majd vékony sugárban, habverővel történő gyors keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön további keverés mellett hevítsük forrásig, de ne hagyjuk elforrni, mert a tojás összefut benne. Miután lehűlt, gyors keverés közben, vékony sugárban a tejszínhabhoz adagoljuk lassan, és végül rummal ízesítjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése