Ads 468x60px

Pages

Mézbor

940.
Dr. Beliczay László receptje
HOZZÁVALÓK:
1 kg méz,
1 dkg szegfűszeg,
2 dkg fahéj,
1 dkg szerecsendió-virág,
1 dl must.

ELKÉSZÍTÉS:
A mustot tároljuk 4-5 napig 20-25 fokon egy csészében, vászonnal letakarva úgy, hogy csak a levegő férhessen hozzá, amíg az erjedés megindul. A 4. vagy 5. napon főzzük fel a fűszerekkel a mézet, és 2 l vizet. Hagyjuk lehűlni, ezután töltsük hozzá a mustot, és hagyjuk cserépfazékban, vagy sajtárban vászonnal letakarva 24 óráig, hogy levegőt vegyen fel. Ezután töltsük egy demizsonba, zárjuk le egy kotyogós dugóval, hogy a keletkező szén-dioxid a főzetből eltávozhasson, de a vízzel töltött kotyogó semmit ne engedjen bele. 18-20 fokos, sötét helyen 3 hónap alatt megerjed. Ha az akkor vett próba nem zavaros, fejtsük le üvegekbe, és tároljuk őket bedugaszolva. Ajánlatos 1-2 hónapon belül meginni, addig maradhat a demizsonban is.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése