Ads 468x60px

Pages

Blaha Lujza tortája

991.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
8 dkg darált dió,
3 tojássárgája,
30 dkg málnadzsem,
5 dkg édes morzsa,
a málnás fondant-hoz:
25 dkg cukor,
pár csepp ecet,
pár csepp málnalé.

ELKÉSZÍTÉS:
Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, és a porcukorral, majd adjuk hozzá a darált diót, és a tojássárgákat. Gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük 10 percig, majd nyújtsuk vékonyra, és formáljunk belőle 3 egyforma, kerek tortalapot, melyeket előmelegített sütőben süssünk meg. Miután kihűltek, kenjük meg a lekvárral, és helyezzük egymásra őket. A tetejét kenjük meg forró lekvárral, majd a fondant-nal vonjuk be. A torta oldalát édes morzsával panírozzuk.
A fondant készítéséhez tegyünk 25 dkg cukrot egy zománcozott lábosba, és öntsünk hozzá 1 dl vizet, meg pár csepp ecetet. Nagyon gyenge tűzön, állandó kevergetés mellett, a lábast a tűzről gyakran félretéve, olvasszuk meg a cukrot. Amikor forr, már nem szabad keverni. Néhány perc után vegyünk ki egy cseppet a szirupból, és cseppentsük hideg vízbe. Ha a szirup kis golyóban egyben marad, akkor az edényt vegyük le a tűzről, és a szirup tetejét locsoljuk meg pár csepp málnalével. Öntsük a szirupot márványlapra, és addig hűtsük, amíg a teteje bőrösödni kezd. Ekkor egy széles tortakéssel addig dolgozzuk, míg a massza kifehéredik, és már nem nyúlik. Ekkor lehet felkenni a tortára.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése