Ads 468x60px

Pages

Tabáni almás lepény

1030.
HOZZÁVALÓK:
1 kg rétesliszt,
1 tojás,
só,
3 dl tej,
15 dkg vaj,
1,2 kg alma,
12 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
1/2 citrom lereszelt héja,
késhegynyi őrölt fahéj,
kevés darált szegfűszeg,
15 dkg mandula,
5 dkg kiflimorzsa.

ELKÉSZÍTÉS:
Készítsünk könnyű rétestésztát a megszitált lisztből, a tojással, kevés sóval, a langyos tejjel, és a vajjal. Szaggassunk belőle 20 cipót, és letakarva pihentessük 20 percig. A megtisztított almákat vágjuk vékony szeletekre, és pároljuk meg a cukorral, a mazsolával, a citromhéjjal, és a fűszerekkel. Áztassuk meg a mandulát forró vízben, tisztítsuk meg a bőrétől és vágjuk apróra. A felét keverjük a töltelékhez, a másik felét hagyjuk meg a szóráshoz. Egy lapos sütőlemezt kenjünk ki vajjal, és tegyük rá a cipókat késfoknyi vastagságúra kinyújtva. A nyers tésztát szórjuk meg kiflimorzsával, és minden második darabot kenjünk meg almatöltelékkel. Rétegezzük egymásra a tésztakorongokat úgy, hogy legfölülre kettő kerüljön. Kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a maradék mandulával. Az oldalait nyomkodjuk le, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük. Langyos állapotban szeleteljük fel, mint egy tortát.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése