1248.
HOZZÁVALÓK:
1/2 l tej,
ujjnyi hosszú
vanília,
10 tojássárgája,
cukor,
1/2 kg liszt,
2 tojás,
tojás nagyságú + 3/4 kg vaj,
kevés só.
ELKÉSZÍTÉS:
Végy fél liter sűrű tejet és vágj
szét egy ujjnyi h osszú vaníliát és tedd a
tejbe; h agyd forrni, keverj azután 10 tojás
sárgáját és tégy annyi cukrot bele, amennyit megkíván, h ogy
elég kemény legyen. Szűrd aztán rá a vaníliás tejet, kavard meg jól és főzd
meg; h a megfőtt, szűrd át szitán és verd addig
a h abverővel, míg ki nem h űl.
Azután végy fél kilogramm lisztet, két tojást és egy tojás nagyságú vajat, ebbe
tégy kevés sót s verd föl a gyúródeszkán olyanra, mint a rétestésztát, gyúrd ki
jól és nyújtsd ki olyan vékonyra, amilyenre csak leh et
s tégy közé 3/4 kg vajat, nyújtsd ki az egészet még h áromszor
s negyedszer vágd szét kettőbe. Végy egy pléh et,
nyújtsd ki egy félujjnyi vastagságra a tésztát, tedd a sütőbe és süsd ki. Ha
kisült, kend rá melegen a vaníliás krémet, úgy h ogy
egy ujjnyi vastagon legyen rajta; h a rákented,
tedd reá a másik sült felét s vágh atod
tetszésed szerinti darabokra és jól megcukrozva add föl.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése