Ads 468x60px

Pages

Csokis süti egyszerűen

1357.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg vaj,
3 tojás,
15 dkg porcukor,
7 dkg liszt,
csipetnyi só,
7 dkg étcsokoládé,
kevés kakaó,
1/2 csomag sütőpor,
kevés szódabikarbóna,
darabos dió.

ELKÉSZÍTÉS:
Kavarjuk habosra a vajat a tojássárgákkal, és a porcukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót, a gőz fölött megolvasztott étcsokoládét, kevés kakaót, a sütőport, kevés szódabikarbónát, és végül a tojások keményre vert habját. Öntsük a masszát kizsírozott, kilisztezett tepsibe, a tetejét szórjuk meg darabos dióval, és közepes tűzön süssük meg.

Cserkészrétes

1356.
HOZZÁVALÓK:
vaníliás porcukor,
tejbegríz,
mazsola,
1 tojássárgája,
rétestészta,
kakaópor.

ELKÉSZÍTÉS:
Készítsünk vaníliás porcukorral egy kissé sűrűbb mazsolás tejbegrízt a megszokott módon, és miután kihűlt, keverjük el a tojássárgájával. Az elkészített és kihúzott rétestésztát szikkadás után, locsoljuk meg olvasztott zsírral. Helyezzük a kihűlt tölteléket a tészta szélére, és göngyöljük fel. Kizsírozott tepsiben, a tetejét tojással megkenve, előmelegített sütőben süssük rózsaszínűre. Kakaóporral meghintve, vagy csokoládémártással tálaljuk.

Danubius rétes

1355.
HOZZÁVALÓK:
1 evőkanál búzadara,
15 dkg burgonya,
10 dkg darált mandula,
2 evőkanál rum,
1 evőkanál porcukor,
rétestészta.

ELKÉSZÍTÉS:

Főzzük meg a púpozott evőkanál búzadarát 1/2 dl vízben, majd várjuk meg, amíg a vizet magába szívja. Hámozzuk meg a héjában főtt burgonyát, törjük át, és keverjük össze a darált mandulával, a főtt darával, a rummal, és a porcukorral. Locsoljuk meg az előzőleg elkészített rétestésztát olvasztott zsírral, hintsük meg búzadarával, és kenjük meg a töltelékkel. Göngyöljük fel, kenjük meg a tetejét zsírral, és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben süssük szép pirosra. Vaníliás porcukorral meghintve, mandulamártással tálaljuk.

Hideg kőttes

1354.
HOZZÁVALÓK:
80 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
10 dkg vaj,
2 tojássárgája,
kevés só,
tej, vagy aludttej,
a töltelékhez:
túró, vagy lekvár, vagy darált dió, vagy mák.

ELKÉSZÍTÉS:

Futtassuk meg az élesztőt kevés cukros tejben, majd dolgozzuk össze a lisztben elmorzsolt vajjal, a tojássárgákkal, a cukorral, csipetnyi sóval, és annyi tejjel, vagy aludttejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Dagasszuk hólyagosra, majd letakarva, langyos helyen hagyjuk addig kelni, míg a duplájára nő. Ha megkelt, nyújtsuk lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra. Tetszés szerinti formákat alakíthatunk ki belőle, melyeket különböző töltelékekkel tölthetünk meg.

Mézes tészta

1353.
HOZZÁVALÓK:
6 tojás,
15 dkg cukor,
18 dkg méz,
25 dkg liszt,
1 kiskanál pezsgő,
a krémhez:
10 dkg porcukor,
25 dkg dió,
2 dl tejföl.

ELKÉSZÍTÉS:

Keverjük ki a tojásokat a cukorral és a mézzel, majd dolgozzuk bele a lisztet, és a pezsgőt. Osszuk a tésztát két részre, és kizsírozott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon süssünk belőle két lapot. Ha kisültek, hagyjuk őket hűlni, miközben keverjük össze a krémhez valókat. Kenjük a krémet az egyik lapra, majd fedjük be a másikkal. Hagyjuk egy teljes napig állni.

Egytojásos torta II.

1352.
HOZZÁVALÓK:
1 kiskanál szódabikarbóna,
1 evőkanál ecet,
2,5 dl tejföl,
25 dkg cukor,
1 tojás,
25 dkg liszt,
1 evőkanál kakaó,
a mázhoz:
2 tojás,
30 dkg cukor,
5 dkg vaj,
3 evőkanál kakaó,
1 evőkanál vízben oldódó kávé,
1 csomag vaníliáscukor,
hány csepp rum.

ELKÉSZÍTÉS:

Oldjuk fel a szódabikarbónát az ecetben. Keverjük habosra a tejföllel, a cukorral, és a tojással, majd dolgozzuk össze a liszttel, és a kakaóporral. Töltsük a tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe, és előmelegített sütőben, közepes lángon süssük meg. Ha elkészült borítsuk tálra és vonjuk be csokoládémázzal. A mázhoz keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, majd forgassuk bele a habbá vert fehérjéket is. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Ezután adjuk hozzá a vajat, és amint elolvadt, vegyük le a tűzről. Szórjuk bele a kakaóport, a kávéport, a vaníliáscukrot, és ízesítsük néhány csepp rummal. Addig kevergessük, amíg olyan nem lesz, mint az olvasztott csokoládé. Ha kevergetés közben a vaj kicsapódna, akkor adjunk hozzá 1 evőkanál forró vizet. Miután a tésztát a mázzal bevontuk, várjuk meg, amíg megdermed, és csak ezután szeleteljük fel.

Rizskásás béles

1351.
HOZZÁVALÓK:
5 dkg élesztő,
1 dl tej,
1 kiskanál cukor,
70 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg vaj,
só,
a töltelékhez:
30 dkg rizs,
8 dkg cukor,
1 l tej,
3 tojás,
a tetejére:
porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:

Futtassuk meg az élesztőt cukros, langyos tejben. Ha megkelt, dagasszuk a liszttel, a tojással, és az olvasztott vajjal nem túl lágy, de megfelelően rugalmas tésztává. Amikor már hólyagos, takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni. Közben főzzük a rizst cukros tejben puhára, hűtsük ki, majd keverjük bele a tojások sárgáját, és a kemény habbá vert fehérjét. Ezután a kelt tésztát belisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, és simítsuk a tetejére a rizst. Mint a rétest tekerjük fel, és tegyük kizsírozott tepsibe. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük meg. Miután kihűlt, felszeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Kelt rétes

1350.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
4 tojás,
40 dkg búzadara,
10 dkg mazsola,
2 dkg vaníliáscukor,
15 dkg porcukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
3 dl tejföl.

ELKÉSZÍTÉS:

Gyúrjunk a hozzávalókból kelt tésztát, melyet a kiterített abroszon húzzunk ki. Spricceljük meg kevés olvasztott vajjal, és szórjuk rá a következő tölteléket: keverjük el a tojásokat a tejföllel, adjuk hozzá a búzadarát, a vaníliáscukrot, a porcukrot, és a mazsolát. Tekerjük fel a tésztát, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és tojássárgájával. Tegyük sütőbe és süssük szép pirosra. Tálaláskor hintsük meg vaníliás porcukorral.

Pozsonyi kocka

1349.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
20 dkg vaj,
30 dkg baracklekvár,
30 dkg porcukor,
30 dkg darált mák,
10 dkg mazsola,
12 tojás,
1 citrom,
6 dl tejföl,
só,
zsemlemorzsa.

ELKÉSZÍTÉS:

Gyúrjunk tésztát a lisztből 8 tojásból, kevés só hozzáadásával. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, és vágjunk belőle 1,5 centis szalagokat. Főzzük ki forrásban lévő sós vízben, hűtsük le hideg vízzel, szűrjük le, és a felhasználásig tartsuk melegen. Keverjük simára 4 tojás sárgáját a vajjal, és a porcukorral, és ízesítsük a citrom lereszelt héjával, valamint a mazsolával. Adjuk hozzá a tejfölt, a cukorral tojások keményre vert habját, és a már kifőtt szalagmetéltet. Keverjük össze lazán. Terítsük a tészta harmadrészét egy vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe, és osszuk el egyenletesen. Szórjuk meg bőven darált mákkal, helyezzünk rá tésztát, kenjük meg barackízzel, és folytassuk ezt addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére tészta kerüljön. Süssük 20-25 perc alatt pirosra. Előmelegített tálon, kockákra vágva tálaljuk.

Hevesi kapros lepény

1348.
HOZZÁVALÓK:
60 dkg liszt,
20 dkg zsír,
15 dkg cukor,
4 dl tejföl,
25 dkg túró,
1 tojás,
só,
2 dkg élesztő,
fél csomó kapor.

ELKÉSZÍTÉS:

Gyúrjunk tésztát a lisztből kevés sóval, és az élesztővel, majd hagyjuk kelni. Keverjük simára a túrót a tejföllel, a cukorral, a tojással, kevés liszttel, és a finomra vágott kaporral. Nyújtsuk ki a megkelt tésztát vékonyra, és tegyük kizsírozott tepsibe. Töltsük meg az előzőek szerint elkészített töltelékkel, melyet kenjünk el rajta egyenletesen. Locsoljuk meg kevés tejföllel, és meleg sütőben süssük készre.

Mozaik rétes

1347.
HOZZÁVALÓK:
10 dkg túró személyenként,
kevés tejföl,
3 tojás,
vaníliás porcukor,
1 citrom lereszelt héja,
ízlés szerint választott gyümölcsök (sárgabarack, meggy, őszibarack),
darált dió.

ELKÉSZÍTÉS:

A töltelék elkészítéséhez dolgozzuk össze a túrót kevés tejföllel, a tojások sárgájával, vaníliás porcukorral, a lereszelt citromhéjjal, és a kis kockákra vágott, levétől jól lecsurgatott gyümölccsel, valamint a tojások felvert habjával. Az elkészített rétestésztát húzzuk ki, locsoljuk meg olvasztott zsírral, hintsük meg darált dióval, és helyezzük a tölteléket a tészta egyik szélére. Göngyöljük fel, kenjük meg tojással, és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben süssük pirosra. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Büki máglyarakás

1346.
HOZZÁVALÓK:
80 dkg szikkadt tejeskalács,
1 l tej,
8 tojás,
35 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
70 dkg alma,
1 kiskanál őrölt fahéj,
20 dkg darált dió,
2 evőkanál rum,
15 dkg baracklekvár,
1 citrom,
15 dkg csemegeszőlő.
zsemlemorzsa.

ELKÉSZÍTÉS:

Forrósítsuk fel a tejet, majd a tűzről levéve, keverjük bele a rumot, a citrom lereszelt héját, 20 dkg cukrot, egy diónyi kivételével a vajat, és egyenként a tojássárgákat. Vágjuk a kalácsot 3-4 centis kockákra, öntsük le a forró tojásos tejjel, és hagyjuk langyosra hűlni. Vágjuk a meghámozott almákat cikkekre, és a citrom levével, valamint 2 dkg porcukorral egy kevés vízben főzzük meg, szűrjük le, és alaposan csepegtessük le. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, hintsük meg zsemlemorzsával, simítsuk az aljára a megáztatott kalács felét, rakjuk meg almával, hintsük meg dióval, és fahéjjal, majd rakjuk rá a maradék kalácsot, és kenjük meg a baracklekvár felével. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 30 percig süssük. Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a maradék porcukorral, óvatosan adjuk hozzá a lekvár másik felét, majd halmozzuk a sütőből kivett kalács tetejére, és rakjuk meg szőlőszemekkel. Mérsékeljük a tüzet, és már csak annyi időre tegyük vissza a tálat a sütőbe, amíg a tojáshab aranysárgára nem pirul.

Zsedényi szelet

1345.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt,
10 dkg cukor,
5 dkg margarin,
1 dkg szalalkáli,
2 tojás,
1 evőkanál méz,
a krémhez:
20 dkg cukor,
20 dkg margarin,
5 dl tej,
1 evőkanál kakaópor,
2 evőkanál liszt,
1 csomag vaníliáscukor,
a mázhoz:
20 dkg porcukor,
3 dkg vaj,
2 evőkanál kakaópor.

ELKÉSZÍTÉS:

Keverjük ki gőz felett a tojásokat a cukorral, a margarinnal, és a mézzel. Adjuk hozzá a szalalkálival elkevert lisztet, gyúrjuk össze, majd osszuk 3 részre. A kinyújtott lapokat sütőlemez hátán süssük ki. A krémhez keverjük össze a tejet a liszttel, és főzzük sűrű péppé. Keverjük ki a margarint a cukorral, és ha a tejes pép kihűlt, keverjük hozzá. Ezután a masszát osszuk ketté, az egyik feléhez adjunk kakaóport, a másik feléhez pedig vaníliáscukrot. A lapokat töltsük meg a kétféle krémmel. A mázhoz keverjük simára a porcukrot, a kakaóporral, a vajjal, és kevés forró vízzel. Ezzel a mázzal vonjuk be a sütemény felületét.

Erdélyi túrós derelye

1344.
HOZZÁVALÓK:
1 kg főtt burgonya,
50 dkg liszt,
60 dkg túró,
25 dkg porcukor,
20 dkg zsír,
20 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg mazsola,
6 tojás,
1 citrom,
só,
vaníliáscukor.

ELKÉSZÍTÉS:

Gyúrjuk össze a főtt, áttört burgonyát még melegen 3 tojással, a liszttel, és kevés sóval. A túrótöltelékhez törjük át szitán a túrót, majd keverjük össze alaposan a másik 3 tojással, a porcukorral, a citrom lereszelt héjával, és a mazsolával. Nyújtsuk ki a tésztát egy deszkán kisujjnyi vastagságúra, és vágjunk belőle háromszög alakú formákat. Osszuk el rajtuk a tölteléket egyenletesen, tojásfehérjével kenjük meg a tészta szélét, majd hajtsuk vissza. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki, tésztaszűrőn csepegtessük le, és forgassuk meg zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsában. Vaníliás porcukorral meghintve, még melegében tálaljuk.

Kányafői mézes

1343.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
15 dkg vaj,
20 dkg méz,
10 dkg porcukor,
cukrozott gyümölcs,
1 evőkanál tej,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 tojás,
2 tojássárgája,
1/2 citrom.

ELKÉSZÍTÉS:

Gyúrjuk össze a lisztben elmorzsolt vajat az egész tojással, a tojássárgákkal, a porcukorral, a tejben feloldott szódabikarbónával, a citrom levével és lereszelt héjával, valamint a mézzel. Rövid ideig pihentessük, majd nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra, és szúrjunk ki belőle tetszőleges figurákat, melyeket rakjunk fémlapra, húzzuk át a felvert tojásfehérjével, díszítsük cukrozott gyümölcsdarabokkal. Előmelegített sütőben, közepes tűzön süssük világos színűre.