1446.
HOZZÁVALÓK:
70 dkg liszt,
8 tojás,
2 dkg cukor,
1 dkg só,
4 dkg élesztő,
tej,
3 kanál tejszín,
10 dkg vaj.
ELKÉSZÍTÉS:
Fél kilogramm liszth ez
nyolc tojást veszünk, két deka cukrot és egy deka sót; azután négy deka
élesztőből és h úsz deka lisztből elegendő
tejjel kevert kovászt, h árom kanál tejszínt és
tíz deka levelesre szelt friss vajat. Gyúródeszkán kidolgozzuk a tésztát és
megmelegített edényben kelni h agyjuk, éjen át
kendővel és fedővel letakarva. Ekkor újra ledagasztjuk és szakasztáskor elvéve
belőle egynegyed részt, a többit kenyérformává szakasztjuk és ennek közepébe
mélyedést vájva, beleillesztjük az elvett egynegyed részt. Éles késsel h áromujjnyi
távolságban rézsútos bevágásokat eszközlünk rajta és megkenve tojással, jól áth evült
sütőben vagy kemencében megsütjük a briost, ügyelve, h ogy
a sütő ajtaját ki ne nyissák, míg a sütemény föl nem jött. Egy óráig süljön
világos-barnásan. Kétszer akkorára kell, h ogy
emelkedjék és tésztájának h abkönnyűnek kell
lennie.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése