Ads 468x60px

Pages

Vingai bonbon

1485.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg cukor,
5 dkg kakaó,
2 dkg kakaóvaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Fél kiló cukrot új edénybe teszünk és ráöntünk egy deci vizet. A tűzhöz állítjuk, erősen főzzük addig, míg a hideg vízben állt fakanál nyelét belemártva és gyorsan a vízbe visszatéve a cukor már egy darabban marad a vízben és ha a szájunkba vesszük, a fogunkhoz ragad, de nem törik, csak nyúlik. Ekkor le kell venni az üstöt a tűzről, hirtelen hideg vízbe mártjuk, pár percig állni hagyjuk, majd márványtáblára öntve nagyon gyorsan új fakanállal keverjük mindaddig, míg olyan kemény lesz, hogy kézzel tovább gyúrhatjuk. Ha jól kidolgoztuk, golyókat formálunk a cukorból, a már előre elkészített tábla kakaót kakaóvajjal fölolvasztjuk és abba kis villa segélyével egyenként belemártjuk és száraz, hideg helyre tiszta fehér papírra kirakjuk. A kakaó mértéke öt deka táblakakaó és két deka kakaóvaj, ezt lehetőleg mély edénybe tesszük és az edényt meleg vízbe állítjuk úgy, hogy szépen összeolvadjon. Azalatt, hogy a cukor fő, vizes szivaccsal vagy vizes tollal mindig törölgetni kell az edény oldalát, mert különben a cukor megvizesedik.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése