1552.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
15 dkg cukor,
5 tojás,
5 dkg búzadara,
1/2 csomag. sütőpor,
1/2 csomag vaníliáscukor,
a töltelékhez:
5 tojássárgája,
1/4 kg porcukor,
4 dl tej,
1/4 kg vaj,
15 dkg csokoládé,
1/2 csomag vaníliáscukor.
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat szétválasztjuk. A
sárgáját a cukorral habosra keverjük kb. fél óra hosszán át, majd hozzáadjuk a
sütőport, a vaníliás cukrot, a búzadarát. A tojásfehérjékből kemény habot
verünk, és ezt is hozzáadjuk a masszához, jól összedolgozzuk. Nagyobb méretű
tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ebbe öntjük a tésztát. Előmelegített sütőben
közepes lángon vékony piskótalapot sütünk belőle. A tölteléket elkészítjük: a
tojássárgáját a porcukorral, a tejjel, a vaníliás cukorral és a csokoládéval
állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levéve a tűzről kihűlésig kevergetjük,
majd hozzáadjuk a habosra kevert vajat, s jól átkeverjük az egészet.
Őzgerincformába teszünk egy réteg
piskótalapot, vastagon megkenjük a töltelékkel, majd ismét piskótalapot
teszünk, s addig folytatjuk, míg a forma tele nem lesz.
Legfelül piskótalap legyen, és a
krémből hagyjunk annyit, hogy kívülről is bekenhessük a süteményt. Hűtőbe rakva
3 - 4 órát pihentetjük, majd kiborítjuk hosszúkás tálra, és kívülről bekenjük a
maradék krémmel. A sütemény külsején, a krémen villával barázdákat húzunk,
ezért hasonlít a fatörzsre, innen ered a neve
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése