Ads 468x60px

Pages

Pozsonyi patkó

1557.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
1 dkg élesztő,
20 dkg vaj vagy zsír,
5 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
csipetnyi só,
1 citrom,
2 csomag vaníliáscukor,
3 dl tej,
25 dkg darált dió,
15 dkg cukor,
1 tojás.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt 1/2 deci hideg tejjel elkeverjük, majd hozzáadunk még 1 deci tejet, a tojássárgáját, csipetnyi sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a lereszelt citromhéjat. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, és összegyúrjuk az előzőleg elkészített tejes masszával. Közepes keménységű tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük egy órát. Közben elkészítjük a tölteléket: a maradék tejet cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a darált diót, és sűrűre főzzük. Amikor kihűl, reszelt citromhéjjal, citromlével és vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett tésztát 25-30 részre osztjuk, kis golyókat formázunk belőlük, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Dióval mindegyiket megtöltjük, feltekerjük, és patkó alakra formázzuk. A tepsibe rakott kifliket felvert tojással megkenjük, szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 200-220 °C-ra előmelegített sütőben kisütjük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése