Ads 468x60px

Pages

Veleméri tökös-mákos rétes gesztenyemártással

1545.
HOZZÁVALÓK:
8 réteslap,
50 dkg tök,
30 dkg mák,
5 dkg mazsola,
2 teáskanál vaníliás cukor,
10 dkg porcukor,
1 citrom,
10 dkg vaj,
zsemlemorzsa,
2 dl tejföl,
a gesztenyemártáshoz:
25 dkg gesztenye,
2 dl tejszín,
2 cl rum,
2 teáskanál vaníliás cukor,
1 teáskanál pudingpor,
3 dl tej.

ELKÉSZÍTÉS:
Gyaluljuk le a sütőtököt vagy főzőtököt, sózzuk, a levét nyomjuk ki, keverjük hozzá a ledarált mákot, a cukrot, az áztatott mazsolát, a lereszelt citromhéjat, majd édes morzsát szórunk bele. A kapott tölteléket töltsük bele a réteslapokba, tekerjük fel, a vajjal locsoljuk meg, és a sütőben a szokott módon süssük meg. Tálalásig tartsuk melegen.

Az Őrségben, Velemérben gesztenyemártást adnak hozzá: A pudingporral, a tejjel és a vaníliás cukorral mártást készítünk, ehhez hozzáadjuk a gesztenyemasszát, rumot és csomómentesre keverjük. A mártást a tányér aljára öntjük, s tálaláskor a rétest rátesszük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése