Ads 468x60px

Pages

Karácsonyfa függelékek

1568.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
12,5 dkg porcukor,
1/2 citrom lereszelt héja,
1 tojás,
15 dkg vaj
a díszítéshez:
12,5 dkg porcukor,
2-3 evőkanál citromlé, rum vagy málnaszirup,
tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök,
durva kristálycukor,
vagdalt pörkölt mandula vagy cukor-virágocskák.

ELKÉSZÍTÉS:
Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal.

A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése