1489.
HOZZÁVALÓK:
1 kg kukoricaliszt,
1 l tej,
6 kanál cukor,
3 tojás,
tojásnyi zsír,
késhegynyi
só.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy kiló szitált kukoricalisztet
tegyünk tálba, öntsünk bele egy liter langyos tejet, hat
kanál cukrot, három egész tojást, egy nagy
tojásnyi zsírt, és egy késhegynyi sót. Ezeket
keverjük jól össze, hogy kissé híg
tészta legyen belőle. Ha éppen szükségesnek tartjuk, tehetünk
bele kevés vizet is. Ezt a tésztát nem kell elverni, mert az csak időpazarlás
lenne. Amint összekevertük, öntsük bele egy fagyos zsírral jól kikent tepsibe,
és tegyük azonnal rendes tűz mellett sütőbe. Fél óra alatt, ha
nem öntöttük igen vastagra, szép pirosra megsül. Az elkészült lepényt tegyük
deszkára, vagdaljuk föl nagy kockákba, s melegen tálaljuk az asztalra. Az
összekevert máléliszt-tésztát ennél még gyorsabban is ki lehet
sütni. Tegyünk egy palacsintasütőbe egy kanálnyi zsírt lángtűzre, és mikor a
zsír forró, rakjuk kanalanként zsemleszelet formákba a tésztát. Mikor a
tésztának egyik fele gyors sütés mellett szép piros lett, fordítsuk meg, és
csak azután szedjük ki a zsírból. Így süssük ki rendre: ha
a zsír elapad, a tészta alá mindig tegyünk egy-egy kanállal, nehogy
szárazon sülve megfüstölődjék. Ha így készítjük a málét, ezt kanalas
málépogácsának hívják. Igen gyorsan készül és
elég kellemes ízű tészta.