1625.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
17,5 dkg vaj, vagy margarin,
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
5 dkg frissen darált mandula,
12,5 dkg nádcukor,
3 evőkanál tej v. tejszín,
1/2 csomag kardamom,
1-1 jókora csipetnyi fahéj és
szegfűbors
7,5 dkg egész mandula.
ELKÉSZÍTÉS:
A hideg zsiradékot szabdaljuk fel
kis darabokra, majd a liszttel és a darált mandulával együtt halmozzuk
gyúródeszkára. Utána szórjuk rá a nádcukrot. Adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt
és a fűszereket. Az összes hozzávalót egy nagy késsel dolgozzuk el, majd kézzel
gyorsan gyúrjuk kemény tésztává. Göngyöljük fóliába, és 1 órára tegyük a
hűtőszekrénybe pihenni.
A mandulaszemeket vágjuk fel
hosszában, lehetőség szerint vékony szeletekre. Ez ugyan kissé aprólékos munka
lehet, de ettől a spekulatius később rendkívül tetszetős lesz (használható
hámozott vágott mandula is). Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Zsírozzuk ki,
vagy béleljük ki sütőfóliával a sütőlemezt. A mandulalevélkékkel sűrűn beszórt
gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 4 mm vastagra. Utána vágjunk belőle kis
négyszögeket vagy rombuszokat. A spekulatiust a mandulás oldalával felfelé
rakjuk a sütőlemezre. A sütőben középen kb. 12 percig süssük aranybarnára.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése