Ads 468x60px

Pages

Karamellás mandulafánk

1631.
HOZZÁVALÓK:
30-35 dkg liszt,
2,5 dkg friss élesztő,
14 dkg porcukor,
1/2 dl tej,
14 dkg vaj vagy margarin,
4 tojás sárgája,
10 dkg lehéjazott és nagyon vékony szeletekre vágott mandula,
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj és kevés liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt elmorzsoljuk, és teáskanálnyi porcukorral együtt a tejbe keverjük. Langyos helyen felfuttatjuk. Közben a vajat a cukor kétharmad részével habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a liszttel és a megkelt élesztővel alaposan kidolgozva, kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Ha a tészta már jó levegős, lyukacsos, lisztezett kézzel apró gömböket formálunk belőle. Ugyancsak lisztezett deszkán hagyjuk kelni még legalább fél órát, majd vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe téve, előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Míg a tészta sül, a megmaradt cukrot teflonserpenyőben barnára pirítjuk, és 1 dl vízzel leöntve addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. A megsült fánkokat a karamelles lébe bemártjuk, és vágott mandulában azonnal meghempergetjük. Csak akkor kínáljuk, ha egészen kihűlt.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése