1631.
HOZZÁVALÓK:
30-35 dkg liszt,
2,5 dkg friss élesztő,
14 dkg porcukor,
1/2 dl tej,
14 dkg vaj vagy margarin,
4 tojás sárgája,
10 dkg lehéjazott és nagyon
vékony szeletekre vágott mandula,
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj és kevés liszt.
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt elmorzsoljuk, és
teáskanálnyi porcukorral együtt a tejbe keverjük. Langyos helyen felfuttatjuk.
Közben a vajat a cukor kétharmad részével habosra keverjük, hozzáadjuk a
tojássárgákat, majd a liszttel és a megkelt élesztővel alaposan kidolgozva,
kalácstészta keménységű tésztát dagasztunk. Ha a tészta már jó levegős,
lyukacsos, lisztezett kézzel apró gömböket formálunk belőle. Ugyancsak
lisztezett deszkán hagyjuk kelni még legalább fél órát, majd vajjal kikent és
liszttel megszórt tepsibe téve, előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.
Míg a tészta sül, a megmaradt cukrot teflonserpenyőben barnára pirítjuk, és 1
dl vízzel leöntve addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. A megsült
fánkokat a karamelles lébe bemártjuk, és vágott mandulában azonnal
meghempergetjük. Csak akkor kínáljuk, ha egészen kihűlt.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése