1644.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
3 tojás,
7 dkg porcukor,
7 dkg liszt,
1 teáskanál vaníliás cukor,
1/2 citrom reszelt héja,
a krémhez:
1 dl fehérbor,
15 dkg cukor,
1 tojás,
1 dl tejszín,
10 dkg mazsola,
2 evőkanál rum,
1 csapott evőkanál zselatinpor,
1/2 dl tej,
csipetnyi só.
ELKÉSZÍTÉS:
Verjünk a tojásfehérjékből a cukorral
nagyon kemény habot, majd adjuk hozzá egyenként a sárgákat, végül keverjük bele
a lisztet, a sót és a reszelt citromhéjat. Tegyünk egy sütőlemezre a formának
megfelelő, szögletes papírt vagy alufólialapot és kenjük rá a tésztamasszát. Előmelegített,
közepes hőfokú sütőbe tolva, 14-12 percig süssük világossárgára. Ezután borítsuk
a lemezről egy tiszta, bevizezett, de nagyon kicsavart, nedves konyharuhára, húzzuk
le róla az alufólialapot, majd tekerjük össze. Így hagyjuk kihűlni. A borkrémhez
a tojássárgákat keverjük ki jól a cukorral, majd a borral felengedve, gőz fölött
főzzük sűrűre. Közben a megmosott mazsolát tegyük egy lábosba, öntsük rá a
rumot és a tejet, ezután éppen csak egyet forraljunk rajta. Hagyjuk kihűlni a lében,
majd szűrjük le. A leszűrt, rumos tejbe keverjük bele a zselatint, adjunk hozzá
még egy evőkanál vizet, és melegítsük folyósra. A tejszínből verjünk nagyon
kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele a boros tojásmasszát, a
mazsolaszemeket és a zselatint. A ruhából kibontott piskótatekercset kenjük meg
a boros-tejszínes krémmel, majd összetekerve a tetejét is kenjük meg. Az egész
tekercset óvatosan csomagoljuk be alufóliába, és tegyük hűtőszekrénybe legalább
fél napra.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése