1653.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
2 dkg friss élesztő,
5 dkg porcukor,
1 dl tej,
2 dl tejföl,
20 dkg vaj, vagy margarin,
1 egész tojás plusz 1 tojás
sárgája,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
50 dkg gesztenyemassza,
10 dkg vaj, vagy margarin,
1 púpozott evőkanál kakaópor,
3 evőkanál rum,
10 dkg porcukor,
1,5 dl tej,
csipetnyi só.
ELKÉSZÍTÉS:
A tejbe belekeverjük a cukor
felét és a szétmorzsolt élesztőt, majd letakarva felfuttatjuk. Ezután
összegyúrjuk a liszttel, a vajjal, a tojással és a tejföllel, sóval, valamint a
megmaradt cukorral. Ha a tészta már jól összeállt, lisztezett tálba tesszük, és
liszttel meghintve, tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztjük. Közben a
gesztenyetöltelékhez a vajat a porcukorral, a rummal és a kakaóval együtt
habosra keverjük, majd megsózzuk, és a tejjel apránként belekeverjük a
gesztenyemasszába. (Kenhetőnek kell lennie.) A vékonyra kinyújtott tésztát nagy
háromszögekre vágjuk. A tölteléket mindegyikre ráhalmozzuk, majd kifliformára
csavarjuk. Meg is hajlítjuk, mint az igazi kiflit szokás, és az előmelegített,
jó gőzös sütőben megsütjük. Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt. Kis
kifliket vagy egy nagy patkó alakú süteményt is készíthetünk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése