1680.
HOZZÁVALÓK:
a kovászhoz:
1 evőkanál liszt,
3 dkg friss élesztő,
1 evőkanál porcukor,
1 dl tej,
a tésztához:
50 dkg liszt,
2 evőkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
3 savanykás alma,
2 evőkanál sárgabaracklekvár,
a tészta tetejére:
kevés olvasztott zsír.
ELKÉSZÍTÉS:
A langyos tejbe keverjük bele a
szétmorzsolt élesztőt, a lisztet és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen
futtassuk fel. A lisztet szórjuk mély tálba, közepébe vájjunk egy kis
mélyedést, és öntsük bele a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a
sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután dolgozzuk
bele a vajat is, majd tegyük lisztezett tálba a cipóvá formált tésztát, és a
tetejét is lisztezzük meg. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük. A
kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtsuk ki, vágjuk 5 x 8 cm-es
téglalapokra, és hagyjuk 15 percig állni. Közben az almákat hámozzuk meg, csumázzuk
ki, és vágjuk negyedekbe. Egy-egy almadarabot kenjünk meg kevés
sárgabaracklekvárral, majd tegyük a tésztadarabra. Úgy csomagoljuk be az almát,
hogy ne látsszon ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét nyomkodjuk be, és csavarjuk
fel. Kikent tepsire vagy sütőlemezre helyezve, a tetejüket olvasztott zsírral kenjük
meg, és előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon süssük meg.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése