Ads 468x60px

Pages

Papsipka

1679.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojás sárgája,
12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
a töltelékhez:
1 tojás fehérje,
4 dkg cukor,
3-3 dkg őrölt mogyoró ill. mandula,
1-1 csipetnyi fahéj ill. szegfűszeg.

ELKÉSZÍTÉS:
Halmozzuk a lisztet, a cukrot és a vaníliáscukrot a gyúródeszkára. Rakjuk a közepébe a tojássárgáját, a kis darabokra szabdalt zsiradékot pedig helyezzük köréje. Mindezt dolgozzuk el egy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze. A tésztát csavarjuk fóliába, majd legalább 1 órára tegyük hideg helyre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tojásfehérjét verjük fel keményre, szórjuk hozzá a cukrot és egy keveset még így is verjünk rajta. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Szaggassunk ki 7 cm átmérőjű korongokat, s ezek mindegyikének a közepére rakjunk egy mogyorónyi halmocskát a töltelékből. A tészta szélét mindenütt kenjük meg tojásfehérjével, és a közepén, ahol összeérnek, nyomjuk szorosan össze, hogy sapkaformákat kapjunk. A sütőben (középen) kb. 15 percig süssük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése