1679.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojás sárgája,
12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
a töltelékhez:
1 tojás fehérje,
4 dkg cukor,
3-3 dkg őrölt mogyoró ill.
mandula,
1-1 csipetnyi fahéj ill.
szegfűszeg.
ELKÉSZÍTÉS:
Halmozzuk a lisztet, a cukrot és
a vaníliáscukrot a gyúródeszkára. Rakjuk a közepébe a tojássárgáját, a kis
darabokra szabdalt zsiradékot pedig helyezzük köréje. Mindezt dolgozzuk el egy
késsel, majd kézzel gyúrjuk össze. A tésztát csavarjuk fóliába, majd legalább 1
órára tegyük hideg helyre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tojásfehérjét verjük
fel keményre, szórjuk hozzá a cukrot és egy keveset még így is verjünk rajta.
Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk
ki 2-3 mm vastagra. Szaggassunk ki 7 cm átmérőjű korongokat, s ezek
mindegyikének a közepére rakjunk egy mogyorónyi halmocskát a töltelékből. A
tészta szélét mindenütt kenjük meg tojásfehérjével, és a közepén, ahol
összeérnek, nyomjuk szorosan össze, hogy sapkaformákat kapjunk. A sütőben
(középen) kb. 15 percig süssük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése