1706.
HOZZÁVALÓK:
8 tojásfehérje,
25 dkg porcukor,
20 dkg mogyoró,
15 dkg mandula,
1/2 dl rum,
a krémhez:
30 dkg cukor,
30 dkg vaj,
4 dkg kakaópor vagy 10 dkg
csokoládé.
ELKÉSZÍTÉS:
Pirítsuk meg a mogyorót, dörzsöljük
le a héját ruhával és daráljuk le. A meghámozott, hosszú szeletekre vágott
mandulát pirítsuk világosra a sütőben. Verjük a tojásfehérjét kemény habbá a
cukor fokozatos hozzáadásával, kevés kollerrel (vagy kulőr, barna színű
cukorfesték) fessük meg félbarnára, majd keverjünk hozzá 12 dkg darált
mogyorót. Vajazzuk meg a tepsit vékonyan, lisztezzük meg, majd tortakarikával jelöljük
a tortalapok helyét. A masszából kb. 6-7 db, 3 mm vastagságú lapot kenjünk a lemezre,
majd közepesen meleg sütőben süssük meg. Azon melegen késsel nyúljunk alá, vegyük
le a tepsiről, tortakarikával szúrjuk gömbölyűre és hűtsük ki. A vajból, és a
cukorból készítsünk vajkrémet, adjuk hozzá a megmaradt darált mogyorót, a kakaót,
vagy a megpuhított csokoládét és keverjük ki jó habosra. A kihűlt tortalapokat töltsük
meg a krémmel, a tetejét és az oldalát is vonjuk be. Hintsük be egyenletesen a
tetejét vékony szeletekre vágott pirított mandulával, porcukorral gyengén
beszórva tegyük hidegre. Miután jól kifagyott, meleg vízbe mártott késsel
óvatosan szeleteljük fel. Kávékrémmel is elkészíthetjük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése