1734.
HOZZÁVALÓK:
75 dkg liszt,
1 közepes nagyságú burgonya,
1 dkg élesztő,
2 kockacukor,
1 db tojás,
1 púpozott teáskanál só,
3 dkg sütőmargarin,
a tetejére:
1 evőkanál darálatlan mák.
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük simára az élesztőt 1/2 dl
langyos vízben, adjuk hozzá a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. Főzzük meg a
burgonyát a héjában, majd hámozás után még melegen törjük át. Öntsük egy mély,
nagy tálba a lisztet, vájjunk a közepébe egy mélyedést és a meleg, áttört burgonyával
együtt az összes hozzávalót tegyük bele, majd 3-3,5 dl langyos vízzel és az
élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem kapunk. Tegyük lisztezett
deszkára a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos
helyen kelesszük dupla nagyságúra (ez kb. két órát vesz igénybe). Tetszés
szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat készíthetünk belőle, majd sütőlemezre
téve, a tetejét bőven hintsük meg mákkal. Előmelegített forró sütőbe tolva, erős
lángon szép piros-barnára süssük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése