Ads 468x60px

Pages

Barches kalács

1734.
HOZZÁVALÓK:
75 dkg liszt,
1 közepes nagyságú burgonya,
1 dkg élesztő,
2 kockacukor,
1 db tojás,
1 púpozott teáskanál só,
3 dkg sütőmargarin,
a tetejére:
1 evőkanál darálatlan mák.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük simára az élesztőt 1/2 dl langyos vízben, adjuk hozzá a kockacukrot és hagyjuk felolvadni. Főzzük meg a burgonyát a héjában, majd hámozás után még melegen törjük át. Öntsük egy mély, nagy tálba a lisztet, vájjunk a közepébe egy mélyedést és a meleg, áttört burgonyával együtt az összes hozzávalót tegyük bele, majd 3-3,5 dl langyos vízzel és az élesztővel addig gyúrjuk, amíg formázható tésztát nem kapunk. Tegyük lisztezett deszkára a cipóvá formált tésztát és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen kelesszük dupla nagyságúra (ez kb. két órát vesz igénybe). Tetszés szerinti fonatokat vagy kerek cipócskákat készíthetünk belőle, majd sütőlemezre téve, a tetejét bőven hintsük meg mákkal. Előmelegített forró sütőbe tolva, erős lángon szép piros-barnára süssük.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése