Ads 468x60px

Pages

Somogyi kalács

1732.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
1-2 dl tej,
3 dkg élesztő,
6 tojássárgája,
15 dkg cukor,
csipetnyi só,
5 dkg vaj,
a töltelékhez:
30 dkg mák vagy dió,
20 dkg vaníliáscukor,
3 evőkanál citromlé,
1 evőkanál reszelt citromhéj
4 evőkanál tej.

ELKÉSZÍTÉS:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, morzsoljuk rá az élesztőt. A tejben oldjuk fel a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Dolgozzuk alaposan össze és öntsük rá a lisztre. Gyúrjunk lágy tésztát. A tésztát a kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát alul-felül szórjuk meg liszttel és langyos helyen hagyjuk kelni. Miután megkelt, készítsünk belőle kis cipókat, nyújtsuk ki és töltsük meg cukros dióval, cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Tekerjük fel, tegyük kizsírozott tepsibe, 15 percig pihentessük és kenjük meg tojássárgájával. Előmelegített sütőben szép pirosra süssük meg. A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot patkó alakúra, kerek formába. Somogyban, ha ünnepre készült a kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak. A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is formázhatunk. A töltelék elkészítéséhez adjuk a megdarált mákhoz vagy dióhoz a vaníliás cukrot, a citromlevet, a lereszelt ciromhéjat, és a tejet. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése