Ads 468x60px

Pages

Férfitorta

1741.
HOZZÁVALÓK:
40 dkg fagyasztott leveles vajas tészta,
1 tojás,
a töltelékhez:
1 kg túró,
10 dkg vaj,
20 dkg tejszínes krémsajt,
2 tojássárgája,
2 evőkanál mustár,
1 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só,
őrölt bors,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 kiskanál pirospaprika,
1 húsos paradicsompaprika,
2 evőkanál apróra vágott, petrezselyem; metélőhagyma; kapor; zellerzöld (lehet egyféle, vagy akár vegyesen is),
a díszítéshez:
3 dkg vékony lapocskára vágott sós mandula, vagy durvára tört mogyoró,
16 szem konzerv gyöngyhagyma,
16 kis szelet füstölt sonka,
1 paradicsompaprika,
a tészta nyújtásához: liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
A vajastésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd három részre osztjuk. Utána enyhén belisztezett deszkán egyenként fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk. Majd egy közepes tortakarikát ráteszünk, és a tésztát ennek mentén körbevágjuk. Az így kapott tésztakorongokat tepsire fektetjük (az utóbbit nem kell kikenni, mert a tészta elég zsíros), a tetejüket felvert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 12 percig sütjük, végül hűlni hagyjuk.
A túrót áttörjük, a puha vajjal, a krémsajttal, a tojások sárgájával meg a mustárral jól kikeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát meg a présen áttört fokhagymát beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A túrókrémet három részre osztjuk. Az elsőt paradicsompürével, a pirospaprikával meg az apróra vágott paradicsompaprikával ízesítjük, amivel egyben pirosra is színezzük. A második részt a fölaprított petrezselyemmel, metélőhagymával, kaporral meg zellerzölddel zöldre "festjük", a harmadik részt fehéren hagyjuk.
A torta töltéséhez az egyik megsült tésztalapot tányérra fektetjük, és megkenjük a piros túrókrémmel. Erre a tészta és a zöld túrókrém kerül, majd a harmadik tésztalappal beborítjuk.
A torta tetejét, meg az oldalát a fehér túrókrém kétharmadával egyenletesen megkenjük. Az oldalára körben sűrűn pirított mandulát vagy tört mogyorót tapasztunk.
A tetején a szeleteket késsel bejelöljük, majd jól behűtjük. A maradék fehér túrókrémmel díszítjük - legjobb, ha csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá -, végül gyöngyhagymával, föltekert füstölt sonkaszeletekkel meg paradicsompaprikával kirakjuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése