Ads 468x60px

Pages

Finn karácsonyi mézeskalács

1743.
HOZZÁVALÓK:
30 dkg margarin,
30 dkg cukor,
3 tojás,
25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet),
2 kiskanál őrölt gyömbér,
2 kiskanál őrölt szegfűszeg,
1 kiskanál őrölt narancshéj,
1 kg teljes kiőrlésű liszt,
3 kiskanál szódabikarbóna,
2 kiskanál őrölt fahéj.

ELKÉSZÍTÉS:
A melaszt (vagy a mézet) főzzük össze a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl. Ezután verjük fel a tojást, és adjuk hozzá a cukrot. A liszt egy részét keverjük össze a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a melaszos (mézes) margarint. Végül keverjük bele a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára hagyjuk állni. Másnap a tésztát nyújtsuk ki (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és szaggassuk tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.). A sütőben aranysárgára süssük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése