1747.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag vaníliáscukor,
1 evőkanál rum,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 tojásfehérje,
25 dkg porcukor,
néhány csepp zöld és piros
ételfesték,
10 dkg marcipánmassza.
ELKÉSZÍTÉS:
Dolgozzuk össze a lisztet gyors
mozdulatokkal a vajjal, a cukorral, a tojással, a vaníliáscukorral (esetleg a
rummal), a fahéjjal, a citrom levével és héjával. Formázzuk cipóvá, csomagoljuk
fóliába és legalább fél órára tegyük be a hűtőbe.
Készítsünk papírból 4 ágú csillag
alakú sablonokat. Ehhez szükségünk van: 1 db 20 cm (az egyik csúcstól átlósan a
másik csúcsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm és 1 db 4 cm nagy sablonra. A
sütőt 220 fokra melegítsük elő. Béleljünk ki sütőpapírral 2 tepsit. A tésztát
kb. 6-8 mm vastagra nyújtsuk ki, a sablonok segítségével mindegyik méretből 2-2
db csillagot vágjunk ki. A maradék tésztát nyújtsuk még vékonyabbá, és szaggassunk
ki 9 db 5 cm átmérőjű kört. A csúcsnak egy kis csillagalakot szaggassunk ki
(formával). Süssük egymás után a csillagokat és a köröket a sütőben néhány perc
alatt világosbarnára. Óvatosan válasszuk le a papírról és hagyjuk kihűlni. A
tojásfehérjét keverjük el a porcukorral, azaz sűrű cukormázat készítünk. A máz
egyharmadát tegyük félre, a maradékot zöld ételfestékkel színezzük be. A
csillagokat kenjük be a zöld mázzal, és hagyjuk megszáradni. A két legnagyobb
csillagot kissé elfordítva ragasszuk össze a maradék fehér mázzal úgy, hogy
közéjük egy tésztakört - mint a fa törzse - teszünk. Folytassuk a kisebb
csillagokkal, és minden szint közé ragasszunk 1-1 tésztakört. A fa tetejére
állítva ragasszuk a kiscsillagot. A maradék fehér mázzal díszítsük a faágakat
úgy, mintha havasak lennének, illetve jégcsap csüngene rajtuk. A marcipánmassza
kétharmadát színezzük pirosra, és formázzunk belőle kis gyertyákat. A maradék
fehér marcipánból készítsük el a "lángokat", és ültessük a gyertyákat
a faágak végére.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése