1775.
HOZZÁVALÓK:
375 g mazsola,
100 ml rum,
500 g búzaliszt,
1 csomag Instant Élesztő,
150 g porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
csipetnyi só,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
késhegynyi őrölt kardamom,
késhegynyi őrölt gyömbér,
késhegynyi őrölt szerecsendió,
késhegynyi őrölt fahéj,
1 narancs reszelt héja,
2 tojás,
200 g lágy vaj vagy margarin,
250 g zsírszegény túró,
250 g forgácsolt mandula,
150 g kandírozott citrom reszelt
héja,
100 g kandírozott narancs reszelt
héja,
ezenkívül:
200 g marcipán
100 g lágy vaj vagy margarin
50 g porcukor.
ELKÉSZÍTÉS:
A mazsolát fedeles dobozban 1-2
evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit
sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük. A lisztet az élesztővel
elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a
narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a
maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először
alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A
mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát
alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni
hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a
marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra
helyezzük. A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit
kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét
hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a
tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A vajat egy
főzőedényben megolvasztjuk. A megsült süteményt az olvasztott vaj felével
megkenjük, és megszórjuk a porcukor felével. A süteményt sütőrácson kicsit
hűlni hagyjuk, majd az előbbi folyamatot megismételjük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése