Ads 468x60px

Pages

Mákos fánk

1785.
a nagybörzsönyi ízőrzők receptje
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
csipetnyi só,
5 tojássárgája,
10 dkg vaj,
10 dkg darált mák,
10 dkg darált dió,
5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
4 dl tej,
10 evőkanál porcukor,
2 csomag vaníliáscukor,
a sütéshez étolaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Egy deci langyos tejbe kevés cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre tesszük, hogy megkeljen. A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral olvadásig keverjük. Beleborítjuk az élesztőt, a lisztet, csipetnyi sót adunk hozzá, és a maradék tejből annyit, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk, kicsit hűtjük, és még langyosan a tésztába dolgozzuk. Hólyagosra dagasztjuk. Liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen legalább fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált mákhoz négy evőkanál tejet, 3 evőkanál porcukrot teszünk, és kicsit összefőzzük. Vaníliás cukorral ízesítjük. A dióhoz is cukrot, és annyi tejet adunk, hogy pépes legyen az állaga. Ehhez is teszünk egy vaníliát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kézzel széthúzzuk, és a széleitől elindulva kis halmokban tölteléket teszünk rá. Ráhajtjuk a tésztát, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezt addig folytatjuk, míg az összes fánkot megtöltöttük. Kicsit még pihentetjük. Közben felmelegítjük az olajat. Ebbe tesszük a fánkokat. Először fedő alatt, majd nélküle sütjük, míg szép pirosak lesznek. A végén vaníliás porcukorral megszórjuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése