1808.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
30 dkg főtt, áttört burgonya,
30 dkg liszt,
8 dkg fagyos zsír,
1 tojás,
1 mokkáskanál só,
1 dkg élesztő,
1 dl tej,
2 kockacukor,
a töltelékhez:
15 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
10 dkg finomra darált dió,
5 dkg mazsola,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
a kalács tetejére:
1tojás.
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük bele a meglangyosított
tejbe a szétmorzsolt élesztőt és a kockacukrot, majd hagyjuk felfutni. Egy mély
tálba öntsük bele a lisztet, rakjuk a közepébe a főtt, áttört burgonyát, a
darabokra vágott zsírt, a tojást, a sót és a felfutott élesztős tejet
hozzáöntve, dagasszuk sima tésztává. A tetejét lisztezzük be, és konyharuhával takarjuk
le. Langyos helyen jó fél órán keresztül hagyjuk kelni, ezután újra gyúrjuk át
és két részre osztva, ismét kelesszük, most már két órán keresztül. Közben a
diótöltelékhez keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá az áttört
burgonyát, a reszelt citromhéjat és a megmosott, leszárazott mazsolát, végül
pedig diót. Nyújtsuk a tésztát lisztezett deszkán vékonyra, kenjük rá a
töltelék felét, majd szorosan csavarjuk össze, mint a rétest. A két végét
kicsit nyomjuk össze, a tetejét kenjük meg felvert tojással és tegyük sütőlemezre.
Hagyjuk háromnegyed óráig pihenni, végül villával megszurkálva tegyük előmelegített,
forró sütőbe, és közepes lángon süssük szép pirosra.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése