1986.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg + 1/4 liter rétesliszt,
2 dl tejföl,
1 tojás,
1 mokkáskanál só,
20 dkg zsír,
4 dl tejszín,
25 dkg lekvár,
10 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csapott evőkanál zselatinpor.
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük ki a negyedliternyi
lisztet az olvasztott, de már nem meleg zsírral, és a hűtőszekrénybe téve pihentessük
15-20 percig. Gyúrjuk össze az összes többi tésztához valót (1/2 kg lisztet, a tejfölt,
a tojást, és a sót), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1/2 centi vastagra.
Ugyancsak nyújtsuk ki a zsíros tésztát, és tegyük rá a lisztes tésztára. A
nyújtófával kicsit nyomkodjuk meg, majd az egészet tekerjük fel, mint a
bejglit. Ezt a tekercset vágjuk hat darabra. 1-1 darabot nyújtsunk tiszta
konyharuhán, közepes tepsi nagyságúra, majd előmelegített, forró sütőben süssük
meg a lapokat. Terítsük az első két lapot egy tepsi nagyságú tálra és tegyük
félre. A töltelékhez verjük a tejszínt kemény habbá a porcukorral, és a
vaníliás cukorral, majd óvatosan keverjük hozzá az ízlés szerint választott lekvárt.
Oldjuk fel a zselatint 1/2 dl vízben, majd forgassuk bele a lekváros tejszínhabba.
Ezzel a habbal kenjük meg a tálcán lévő lapok tetejét, majd borítsunk rá újabb
két réteslapot. Ezt is kenjük meg a habbal, végül a negyedik és ötödik
tésztalappal borítsuk be. Kenjük a tetejére a maradék habot, és a
hűtőszekrényben hűtsük le jól. Forró vízbe mártott, éles késsel vágjunk belőle hosszúkás
szeleteket.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése