1988.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg rétesliszt,
1 tojás,
4 evőkanál vaj,
1 evőkanál ecet,
vaníliáscukor,
2,5 kg fehér és vörös szőlő,
só,
15 dkg durvára vagdalt mandula,
porcukor,
fahéj,
búzacsíra.
ELKÉSZÍTÉS:
Szórjuk meg a lisztet egy csipetnyi
sóval, majd készítsünk mélyedést a közepébe, amibe üssük bele a tojást. Két és
fél deci langyos vízben keverjük el az ecetet, 1 evőkanálnyi megolvasztott
vajat, és adjuk a liszthez. Készítsünk belőle lágy tésztát, amelyet addig
dagasztunk, csapkodunk, amíg sima lesz, és elválik a kéztől, a deszkától. Osszuk
3 egyforma nagyságú cipóra, szórjuk meg liszttel, takarjuk le egy forró
lábassal, és pihentessük 1/2 órát. Lisztezett abroszon lisztes kézzel
papírvékonyságúra húzzuk ki az egyik tésztát. A kihúzott rétest hagyjuk kissé
száradni, majd olvasztott vajjal kenjük, és búzacsírával szórjuk meg. Rakjuk ki
leszemezett, megmosott szőlőszemekkel, szórjuk meg fahéjas, vaníliás
porcukorral és mandulával. A tészta széleit hajtsuk fel, és az abrosz segítségével
tekerjük fel. Tegyük vajjal kikent tepsibe mind a három rudat, a tetejüket kenjük
meg olvasztott vajjal, és forró sütőben süssük meg. A kihűlt rétest ferdén szeleteljük,
és porcukorral meghintve tálaljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése