1985.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
1/2 kg zsír,
3 tojás,
1/2 kávéskanál só,
tejföl,
a töltelékhez:
1 kg túró,
néhány kanál tej,
kevés só,
1 evőkanál liszt,
1 l tejföl,
6 tojás.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy kiló lisztet tegyünk
deszkára, azután fél kilónyi zsírt dörzsöljünk el a liszttel; tegyünk a lisztbe
három egész tojást és egy fél kávéskanál sót; ha kissé kemény lenne a tészta,
annyi tejfelt is tehetünk belé, hogy összegyúrás után könnyen el lehessen a
deszkán nyújtani; még pedig igen vékonyra nyújtsuk; egy jó késfoknyinál
vastagabb ne legyen. Tegyük a kinyújtott tésztát tepsibe, készítsünk reá
tölteléket így: tálba tegyünk egy kilónyi édes tehéntúrót, törjük azt jól el
néhány kanál tejjel és kevés sóval és egy bádogkanál liszttel együtt, úgy, hogy
lágy legyen a túró és a tésztára rá kenhető. Akkor tegyük a tepsiben levő
tésztára, és egyenlően terítsük el a tésztán a túrót; a tészta szélét
köröskörül egy külön e célra elvett darabbal koszorúzva szegjük be, ujjunkkal
csipegessük meg, úgy hogy csinos koszorúformát nyerjen a tészta széle, és ne
ömölhessen ki rajta a tésztára tett hideg töltelék. A túró felébe öntünk egy
liter tejfelt, melybe előbb hat egész tojást és kevés sót bele habartunk.
Tegyük a tésztát csendes tűznél a sütőbe, hogy lassan átsülhessen, és kissé
megaludjon és piruljon rajta a tejfel. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, de
hagyjuk benne tálalásig a tepsiben, mert csak akkor lehet ott bent a tepsiben
csinos nagy kockákba felvagdalni, ha kissé kihűlt; megcukrozni nem kell, mert
nem szokás, de cukrozva is igen jó tészta.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése